FAQ

Algemeen

Enerzijds kunnen alle aanbesteders uit Belgisch Limburg zich hier registreren. Dit platform bundelt namelijk overheidsopdrachten van Limburgse steden en gemeenten, intercommunales en andere semipublieke organisaties.
Anderzijds kunnen alle bedrijven met vestiging in Belgisch Limburg zich hier registeren, zodat ze nooit nog een aanbesteding zonder publicatieplicht hoeven te missen.

Surf naar aanbestedingeninlimburg.be, klik op inloggen en geef het e-mailadres in waarmee je je éénmalig geregistreerd hebt. Ben je gekend onder dat e-mailadres, dan ontvang je een e-mail met een inloglink die één uur geldig is. Klik op de link en je bent ingelogd.

De Provincie Limburg nam in samenwerking met UNIZO Limburg en VKW Limburg het initiatief voor dit platform.

Als we kijken naar alle overheidsaanbestedingen in België in 2019, dan kwam slechts bij 34% van alle aanbestedingen een kmo als winnaar uit de bus, terwijl het Europese streefdoel 45% bedraagt. Daarmee behoort België tot de slechtste leerlingen van de klas, enkel Roemenië en Portugal doen het nog slechter.

Volgens de Europese Commissie zouden een aantal obstakels kmo’s verhinderen om deel te nemen aan aanbestedingen. Denk maar aan de bureaucratische rompslomp, te weinig info en vertrouwdheid met overheidsopdrachten en vooroordelen van aanbesteders. Aanbesteders en kmo’s zouden ook nog steeds heel moeilijk de weg naar elkaar vinden. De oplossing? Eenvoudigere administratie, een gecentraliseerde en publiek toegankelijke databank, sensibilisering en een verkorte uitbetalingstermijn.


Met dit platform reiken Provincie Limburg, UNIZO Limburg en VKW Limburg een oplossing aan. Het platform is zowel voor bedrijven als aanbesteders gebruiksvriendelijk, toegankelijk en overzichtelijk. Het biedt ondernemers kansen om hun bedrijf te laten groeien; overheden krijgen dan weer een betere kwaliteit voor een lagere prijs.

Aanbesteders

Aanbesteders uit Belgisch Limburg kunnen hier alle opdrachten zonder publicatieplicht plaatsen.

Neen. Je kan enkel de straal uitbreiden. Stel dat je aangeeft dat je alle bedrijven binnen een straal van 10 kilometer wil aanschrijven en er weinig geïnteresseerden zijn, dan kan je die straal vergroten.
Een opdracht verwijderen kan ook. Bedrijven die reeds hadden aangegeven geïnteresseerd te zijn, krijgen dan automatisch een e-mail met de mededeling dat de opdracht verwijderd is.

Bedrijven

Ja, dat kan.
Log in op het platform en kijk vervolgens op ‘mijn profiel’ in de menubalk. Daar kan je al je gegevens bekijken en indien nodig aanpassen. Dus ook de sectoren waarin je actief bent.

Eénmaal geregistreerd hoef je dit platform niet meer proactief te checken. Van de opdrachten die bij jouw activiteiten passen, krijg je immers automatisch een e-mail van zodra een aanbesteder jouw bedrijf selecteert. Vervolgens kan je de aanbesteder vragen om het bestek te ontvangen. Opgelet : het blijft de autonome beslissing van elke aanbesteder om zelf te beslissen aan welke geïnteresseerden het bestek bezorgd wordt.

Ja, dat kan. Je moet dan het registratieproces meerdere keren doorlopen.  Zelfs verschillende vestigingen met 1 ondernemingsnummer kunnen apart geregistreerd worden.  Het enige wat verschillend moet zijn is het e-mail adres.

CPV staat voor Common Procurement Vocabulary en is het Europese classificatiesysteem van overheidsopdrachten. Dankzij deze codes kunnen aanbesteders en bedrijven bij een aanbesteding alle mogelijke werken, producten en diensten identificeren. De CPV code is niet hetzelfde als jouw NACEBEL-code. Je kan je CPV code opzoeken via deze website